Alment
Tandimplantater er et "fremmedlegeme" som indopereres i den menneskelige organisme for at erstatte en tabt funktion. Tandimplantater er oftest en skrue, som opereres ind i kæben med det formål at fæstne en protetisk tanderstatning.
Et enkelt tandimplantat fungerer således som tandrod for en krone. Flere tandimplantater kan bære en fastcementeret bro eller støtte og fæstne en aftagelig protese. Moderne tandimplantater er fremstillet af det metalliske grundstof titanium.
Titanium tandimplantater udmærker sig ved, at de tolereres af organismen. Kæbebenet vokser ind i tæt kontakt med implantaterne, og derved kommer de til at sidde fast. Der skal være kæbeben nok til at sætte implantatskruerne i, og det kan være et problem.
Anvendelsesområde
Når der mangler tænder, og kæben findes egnet, kan der indsættes et tandimplantater. Det forudsættes, at der ikke er en alternativ, konventionel behandling, som er lige så tilfredsstillende - og måske billigere.
Lykkes implantatbehandling?
Det er videnskabeligt dokumenteret, at tandimplantater kan vokse fast og fungere i mange år. Man ved, at rygere oftere mister implantater end ikke rygere, og det er sandsynligt, at knogleskørhed er en ugunstig forudsætning for vellykket implantatbehandling. Tandimplantater må normalt ikke belastes i helingsperioden, som varer 3 - 6 måneder, og de skal holdes helt rene, så betændelse undgås.
I visse, gunstige situationer kan implantater tages i brug umiddelbart efter, at de er sat i. Det vil sige, at de kan bære en tand eller støtte en protese mens helingen foregår.
Der er ikke samme "følsomhed" i tandimplantater som i en naturlig tand, derfor er det vigtigt, at implantatet ikke bliver overbelastet. Når tandimplantater er helet ind i kæben og fungerer efter hensigten, skal de kontrolleres hos tandlægen med passende mellemrum.
Hvilken garanti gives der ved tandimplantater?
Kirurgen tager i almindelighed ansvaret for, at dine tandimplantater heler ind på en måde, så de er egnede til den planlagte protetiske behandling. Når denne er foretaget og fungerer, tager modtageren af implantat-protetisk behandling selv ansvaret for det videre forløb m.h.t. mundhygiejne og fornødne kontrolundersøgelser.
Det er dyrt at få tandimplantater
Implantatbehandling er kostbar, fordi både implantaterne og de komponenter, der medgår til fæstnelse af tænderne samt de kirurgiske instrumenter til indsættelse af tandimplantater er dyre. Priserne varierer noget, og det skader ikke at undersøge markedet
Hvad gør man, når der ikke er kæbeben nok?
Når de naturlige tænder er mistet, så svinder gummen. Især i overkæben kan mangel på kæbeben gøre implantatbehandling vanskelig - eller umulig - uden supplerende knogletransplantation.
De mindre komplicerede tilfælde vil kunne klares i ambulant praksis. De sværere situationer kan kræve egentlig rekonstruktion af kæben.
Dette er en hospitalsopgave og forudsætter, at man iøvrigt er rask.
Næsten alle amter i Danmark har etableret en hospitalsafdeling for tand-, mund- og kæbekirurgi, og de fleste steder tilbydes kæberekonstruktion ved knogletransplantation med henblik på behandling med tandimplantater.
Du er altid velkommen til at ringe på 33 13 75 65 eller skrive en mail på tandlaegerne@citytand.dk.